mandag den 29. august 2011

Spiderman

Randi er snart blevet en stamgæst, dette er anden kage hun allerede har fået, for bare nogle måneder siden fik hun Prinsess-slottet til sin datter. Nu var det hendes ældste søn Lucas som blev 4...


Kagen er lavet i fondant og det samme er Spiderman. Hans net på dragten, samt spindelvævet er lavet med sprøjteglasur og med tylle 1,5.



Den er fyldt op med Daim-creme og jordbærmousse.



Min ferie er snart slut, jeg har lige fået tre dage ekstra... Jeg kunne ellers godt blive hjemme 3 uger mere. Det bliver snart travle måneder vi går i møde julen og nytåret i møde. Jeg har mest travlt på arbejdet når andre har fri - snart der er småkager hos bageren, så tænk på mig.

søndag den 28. august 2011

Red Velvet med Lambeth

En rigtig sydstats kage når vi nu er i det amerikanske! Den dukker op på flere blogs, blandt andet Godte lavede en sød hjertekage, men også No Ordinary Cake har dekoret et smuk fuglebur - begge med den røde rødstrøme-kage...



Jeg har nu slutte mig til "banden" og lave en, og efter to forsøg jeg ikke helt blev tilfreds med, kommer denne smukke kage frem. Den er lavet til Gitte i anledningen af hendes fødselsdag, som jeg har kendt igennem mange år, hun er en handle- og viljestærk kvinde.



Jeg var til kursus for lææænge siden i Lambeth metoden, første gang for begynder som var sammen med Gitte, og så senere hen for øvede. Begge gange var det Sif som underviste og som også kan tage æren for denne opskrift, og det er første gang siden, at jeg får det brugt.

Red Velvet

24 cm springform - 12 personer

150 g smør - stuetemperatur
4 dl sukker
2 æg - gerne stuetemperatur
2 bøtter rød frugtfarve
1 spsk kakao
6½ dl mel
1 tsk salt
1 tsk natron
2½ dl kærnemælk
1 tsk klar eddike
1 tsk vanilje - eller kornene fra 1 vaniljestang


Creme-cheese-frosting
500 g Philadelphia flødeost fuldfed - IKKE light
500 g sigtet flormelis
250 g usaltet, blødt smør
1 tsk vaniljeessens eller vaniljesukker efter smag


Inden du går i gang, så vil jeg lige sige at hvis du skal have en meget intens rød farve, er det muligt kun at bruge hvider, hvor du så bruger 4-5 stykker i stedet, og kun hvidt sukker.

Forvarm ovnen ved 180 grader. Pisk en gang blødt smør sammen med sukker og vaniljesukker, meget luftigt med piskeriset. Tilføj æg lidt af gangen, så det ikke skiller.


I en anden skål blandes mel, natron og kakaopulver sammen og sigtes.
Kærnemælken måles af i en skål for sig selv og blandes sammen med rød frugtfarve og eddike.



Hvis du bruger røremaskine, skift nu til K-spaden, og tilføj 1/3 af melet i smørblandigen. Skift imellem melet og kærnemælken, så du slutter af med melet.


Fyld dejen i 24 cm springform og bag den i 45-60 minutter. Lad den køle fuldstændig før den deles i 2 og smørcreme eller cream-cheese-frosting smøres imellem.


Når du laver cream-cheese-frostningn er det MEGET VIGTIGT at det er fuldfed, for hvis det er light, bliver det noget snasket halvflydende stads, da fedtprcenten bliver lav og det ikke kan piskes op - desuden spiser man ikke kage for at slanke sig.

Smør røres sammen med flormelis til det er opløst. Vanilje og ost kommes sammen, det starter ud med at blive lidt flydende, men samler sig så og bliver fast i konsistensen igen.


Jeg brugte vanilje-smørcreme - se i Basis Opskrifter - fordi jeg ved min veninde hader ost-topping. Det fungere også godt.

torsdag den 25. august 2011

Blommekage med mandler

Lige nu har min Rema1000 har lige nu blommer til bare 5 kr. pr. 1 kg. Hvilket giver den perfekte anledning til at lave en masse, MASSE blomme ting... Tidbud er til for at blive udnyttet vildt og voldsomt... Så her står jeg så med 4 kg blommer.



Blommekage med mandler

springform 22 Ø

200 g mel
1 tsk bagepulver
1 knsp salt
200 g sukkker
200 g smør
4 æg
100 g mandler
½ kg blommer

Pisk sukker og smør helt hvidt sammen med vanilje. Tilsæt 2 æg til smør og sukker, og bland det godt og luftigt igen.

Mums, se lige de vaniljekorn...
Hak mandlerne og bland dem sammen med de tørre ingredienser.

Mel, mandler, bagepulver og salt

Kom det mel og mandler op i smørret, og tilføj de sidste to æg. Rør det til det sammen. Kom dejen i en 24 cm springform.


Blommerne skæres i både og drysses med sukker og presses ned i dejen. Drys med lidt sukker og mandler ovenpå kagen og bag den ved 180 grader i 40 minutter.


tirsdag den 23. august 2011

Café au Lait - lagkage... med ferie oversigt

Der er allerede brugt 2 uge af min ferie, og hvad har jeg nået? Nada. Kun fortaget mig hvad jeg vil: kage, spiser, set tv og sovet!

Hvornår er ferie bedst? Hvornår er det en "rigtigt" ferie skal være? En rejse til udlandet? Hvor mange vaffelis der er spist i sommerens løb? Hvor mange dage der har været med sol udenfor, og hvor mange af dagene jeg kan holde mig indenfor i natbukser HELE dagen. Det efter min personlige liste som gør en ferie formidabel.

So fare, har jeg været i Jylland. Jo sgu, det tæller! De talte mærkeligt - Irland og England er jo heller ikke sammen, selvom de taler samme sprog! Ikke nok med det, jeg blev næsten solskoldet i mens jeg var afsted, selvom der ikke mange der tror på det.

Forskellige forsøg er blevet prøvet af med kager. Nogen blev knapt så gode, men denne her, den var jummi lækker, og så fik jeg også brugt noget af Stine kakao-sirup som jeg havde lavet tidligere, den er helt god indeni i kage...

Det skal lige siges at jeg lavede kagen i 16 cm form, og derfor kun brugte den halve mængde af den som skrevet, men skriver den nu for god ordens skyld, så den passer til en 24 cm springform som de fleste mennesker har stående derhjemme.

Bingo bango kaffe med kage

Denne kage kom til live, da min mor spurgte om jeg ikke gad lave en kage til hendes søde veninde.
Så der lige det man skal vide om min mors veninde (som er et fantastisk menneske som kluk-ler, imens hun fortæller historier): Hun spiller Bango eller bingo (hvad hedder det egentlig?), og når min mors veninde skal ned og spille bingo-bango, skal den bitter kaffe altid have masser af sukker og fløde. Mors veninde fortæller også ofte historier om hvad der sker, og de bliver endnu bedre, når lommelærke hun har, er tømt i kaffen. Lidt sprut er godt, meget sprut endnu bedre.


Café au Lait


1 x Kakaobunde i springform fra Basis opskrifter
2 x Kogecreme med vanilje Basis opskrifter
4 dl piskefløde
2 spsk pulverkaffe
6 blad husblas
3 spsk cognac

Ganache
150 g mørk chokolade
300 dl piskefløde
2 spsk cognac

Bundende laves som opskriften beskrive. Imens den bager færdige i ovnen, varmes kakao-sirupen op så den bliver tyndt flydende igen. Tag den af varmen og sprutten blandes sammen med, den hældes ud over lagkagebunden imens sirupen og lagkagbunde stadige er varme, samtidig med den stadig er i springformen. Lad den trække ind i ½ times tid til den er letttere kølig. Stilles derefter i køleskabet til den er gennemkold så den lettere at skære i tre lag.

Æggene og sukkeret er pisket luftigt
til lagekagebunden. Læææænge....

Over til kogecremen: Husblas lægges i blød i koldt vand. Vaniljestangen flækkes og skrabes ud sammen med en smule sukker og kommes i en kasserolle sammen med det sukker, mælk og fløden. Det hele koges op.

Æggeblommer og majsstivelse blandes sammen i en skål. Når mælkblandingen koger tages den af varmen, og en smule af den varme mælk kommes i æggeblandigen og røre rundt. Æggeblandingen kommes derefter op i kasserollen til mælken og den røres kraftigt rund til den tykner. Hvis den ikke bliver tyk, kan kasserollen sættes over varmen kort og røres godt lige til den tykner, den skal ikke koge boble agtigt, så kan den risikere at det bliver grynet.

Lagkagbunden overhældt med
kakao-sirup og sprut...
Når den er taget af varmen og kølet en smule, knuges husblassen fri for vand og kommes op i cremen hvor den smelter og røres ud.
Cremen deles op i to cirka lige store dele, og kaffepulveret røres ud i den ene af cremernen til det er opløst. Filmen begge skåle, så filme ligger helt ned på cremen og stilles på køl.

Når cremerne er kølige, men endnu ikke helt gennemkolde og stive, tager du 2 skåle med 2dl piskefløde i hver og pisker til let fløde, disse røres og røres i cremerene.

Toppen af lagkagen, som nu bliver bunden, lægges på et fad med en kage-ring omkring, kagecremen med kaffe-smag kommes derpå og mellembund kommes ovenpå. Her dryppede jeg så lidt ekstra med kakao-sirupen og cognac, før jeg kom vaniljeflødecremen på og sluttede af med den sidste bund.
Skal stå i køleskabet mindt i 4 timer, meget gerne til dagen efter.



Til ganachen varmes fløden op til lige under kogepunktet og hældes derefter over den mørke chokolade, rør til det er fuldstændig opløst og en glat ensartet masse. Tilføj cognac og rør den sammen med. Tildæk den med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til den er komplet afkølet. Pisk den derefter let op, så den er ligesom blødt flødeskum, og smør lagkagen op med den. Pynt og server :)

mandag den 22. august 2011

"Knock outs" aka Sarah Bernhardts

Jeg kan lige så godt sige det, disse skal IKKE serveres ved børne-fødselsdag, så kan det godt være at du bliver en smule upopulær iblandt mødrene når de henter deres børn og de render rundt, dingler halv snadrede.



De her er pimpede Sarah Bernhardts. Normalt hvor der er helt fast regler om HVORDAN den skal se ud, den SKAL smørers op og traditionelt SKAL pyntes med kandiseret violer. Men regler er til for at blive brudt! Jeg fylder dem med sprut, der kan slå en mindre pony omkuld. - min pony spiste engang gærede æbler men det en helt anden historie.

Sarah Bernhardt


150 g chokolade
350 g piskefløde
½ - 1 dl spiritus (jeg bruger ofte Grand Marnier)
ca 25 små makroner
Chokolade til overtræk
Pynt (kandiseret voiler)

1,5 dl piskfløde varmes op til lige under kogepunktet, og hældes over chokoladen som er brækket i mindre stykker ned i en skål, det hele røre med en ske indtil det er en glat ensartet masse. Herefter tilsættes spiritus og det hele røreres sammen. Filmes engang og stilles på køl til det gennemkoldt, mindst 5 timer gerne til næste dag.

Næste dag hældes den resterende 2,5 dl fløde oveni massen og det hele piskes med elpiskeren til let skum. Pas på, pludselig går det hurtigt og det skiller, så det sjældent til at redde og du må starte forfra! Don't do that! Så pisk stille og roligt til det laver faste, men bløde toppe.

Det kommes på en sprøjtepose eller en frysepose, hvorefter det sprøjtes ud på makronerne i en lille top, hvorefter de alle skal i fryseren en tur, omkring 15 minutter til de lige er hårde i overfladen.

I mellemtiden smelter chokoladen. En god chokolade er at fortrække, men så skal den også temperes og alt det. Bevares. Det smager bedst! Ingen tvivl om det, men jeg var for doven i dag, så det blev bare smelte-chokolade med orangesmag som alligevel var en rest der skulle bruges. 
Sarah B'erne tages ud af fryseren når overfladen er let frossen, og dybbes let i chokoladen, pyntes med kandiseret voiler og stilles derefter på køl.




Sarah Bernhardt Kager: Denne søde kage, lavet på en makronbund, chokoladetrøffel og overtrukket med chokolade. Traditionelt med violer på toppen. De tager deres navn fra den berømte franske skuespillerinde Sarah Bernhardt (1844-1923).

søndag den 21. august 2011

Limoncello - En Italiensk fristelse

Denne drik smider dig direkte til Italien - altså jo næsten da i hvert fald - hvis du lukker øjnene og drikker et par slurke og dagdrømmer - senere på et tidspunkt vågner du så med savl i mundvigen og har vildt ondt i hovedet og en helt dag er forsvundet - så kan du lige så godt have været i Italien.

En traditionel Limoncello er noget noget med at citronskræller skal trække i en brændevin imellem 20 til 40 dage, hvorefter spritten blandes op med en sukkerlage. Som du kan læse, er det en temmelig lang affære, så derfor tager vi lige en smutvej, jeg er simpelthen for doven, og når jeg har sat mig noget i hovedet, vil jeg have det nu.


Limoncello og Creme Limoncello

Limoncello


6 øko citroner
500 g sukker
5 dl vand
5 dl vodka

Vask citronerne godt og grundigt. Brug derfter en kartoffelskræller til at skrælle den yderste gule skral af med. Husk du skal kun have det gule, ellers bliver det  bittert.
Citronskræller koges sammen med sukkerlagen.

Kom vand og sukker sammen i en stor kasserolle, og lad det koge op til alt sukkeret er opløst. Tilsæt derefter alt citron-skrællen og lade det småkoge i 10 minutters tid. Sluk og lad den stå på efter varmen til det har nået en temperatur til rum-temperatur.



Når sukkerlagen er afkølet, pres citronerne og sigtes fri for kernerne i en større skål. Derefetr hæld sukkeren sirupen med citroner over citronsaften, så skrællerne også bliver sigtet fra.


Bland det med vodka. Hæld det på rene flasker og kom den i køleskabet.



Creme Limoncelloen som står i baggrunden er meget simpel;

5 dl færdig Limoncello
2 dl kondenseret mælk

Pisk det hele sammen og du har en lækker og mindre stærk likør.

fredag den 19. august 2011

En kurvfuld kildne kællinger – øh nej - kælne killinger...

Min venindes vild-kat har fået killinger...

Hvem? Os? Nuttet? Vi farlige vildkatte...

Smut pomfrit, vi spiser...


Jeg kan sagtens tæve dig. Jo jeg kan så!

Arh! Nu får jeg jo hårboller i munden...

Er de ikke bare nuttet?

mandag den 15. august 2011

Æblepandekager med blåbærsirup

Kender i det, at man lige skal ned efter kun en liter mælk og så ender den med at koste 472 kr.?


Ja altså jo, jeg er i gang med et mindre renoveringsprojekt her i hjemmet, da mange af mine møbler er oldnordiske fund fra genbrug, blandt dem er min lille kommode med svale-ben, som har to forskellig håndtag og malet delvist blå da jeg fik den. Den skal lige have en gang med sandpapir og males hvid hvis det altså går efter mit hoved.


Det er så nu at enhver maler med respekt for sig selv, slår sig selv i hovedet, når jeg fortæller at jeg bare maler den med spraymaling... Der skal grundes, lakkes sprittes og... Rend mig min bare. Den skal så og se yndig ud i et par år hos mig, før den ender på genbrug igen, så jeg ofre 40 kr på en spraymaling, 60 kr på 6 små nye porcelænshåndtag med roser og sandpairet stjæler jeg fra mor.


Hvor kom vi fra?


Nårh ja når en liter mælk koster 472 kr. Det var fordi jeg bare lige skulle ned og hente en liter mælk og bananer (fordi jeg fik ustyrlig lyst til pandekager og mælk var hvad jeg manglede) og en dåse hvis spraymaling. Resultat var anderledes, 1 par sko og en alverdens tilbudsvare fra Føtex.


Jamen for helvede da også, pengene siver bare ud af den konto, og før man ved af det har jeg brug det hele på gadgets og dimsedutter! Til mit forsvar var det et par udsalg sko og som jeg manglede! Jo jeg gjorde så!


Nu jeg så hjemme, ikke et skridt videre med kommoden, men jeg har fået lavet pandekager. Meningen var de skulle steges med banan-stykker, men bananerne så ikke for godt ud, så det blev æble i stedet.




Amerikanske Æblepandekager
10- 12 stk


2 kopper mel
1 kop mælk
2 spsk sukker
½ tsk salt
1 tsk bagepulver
1 æg
50 g smør
1 revet æble


Blåbær-sirup
1 pose blåbær fra frost (250 g)
125 g ahornsirup




I en lille kasserolle sættes ahornsirupen over og varmes op på højeste varme og blåbærrene kommes i. Sluk for varmen og lad den stå på eftervarmen fra pladen.




Rør mel, bagepulver, salt, sukker, og og mælken sammen til det lige klister sammen. Riv æblet og kom det i. Smelt smørret på den pande du har tænkt dig at lave pandekagerne på og kom det med i dejen.



Jeg bruger ikke smør på panden, da det er en slip let og smørret allerede er i dejen, jeg har ingen problemer med at de ikke slipper.




Dejen kommes på i små klatter på panden og steges til der kommer små luftbobler i overfladen og vendes så.


Stakkes og overhældes med blåbærsirup. Der skulle gerne være til to personer eller en meget sulten Louise.

fredag den 12. august 2011

Kakao-sirup fra Chokoladesansen

Da jeg var til konditorsøndag hos Sif, kom Stine som har chokoladesansen med en lækker værtinde-gave; en flaske med en hjemmelavet kakaosirup.

Kakao-sirup i kaffen
Jeg overhørte kun lige ingredienserne, og ikke fremgangsmåden, så det bliver lige hvad jeg gætter mig til...

Kakao-sirup


500 g sukker
2,5 dl vand
50 g kakao
1 vaniljestang

Sirupen lige før den koger

Startede ud med at sætte vand og sukker over i en lille kasserolle ved høj varme og tilføjer så vaniljestangen som er skæret på langs, udskrabet for "kerne" og kommes i sukkerlagen.

kakao tilsættes

Når sukkeret er kogt op og blevet klar karmel farvet, skruer jeg ned på mellemvarme og tilføjer jeg kakao'en.

Bobler lystigt inden den kommer på flaske.

Kakao-sirupen lader jeg lige blive varm igen og boblende igen, inden jeg slukker helt. Lader den afkøle lidt og hælde den på en på en skoldet, steriliseret glasflaske.


torsdag den 11. august 2011

Bærppelsin - lagkage med appelsin og hindbær-sirup.

Jeg syntes at hindbær og appelsin er en ret så overset kombination i kage! Hvorfor? Det smager jo ganske fortræffeligt...! 
Min mor laver elsker appelsiner og hindbær, så kagen bliver dedikeret til hende (jo det er fedterøvs point, da hun vasker mit tøj).
På en kedelig regnvejrs dag som i dag, kan man lige så godt kaste sig ud i et kage projekt...




Mor's Bærppelsin lagkage

24cm springform - 12 personer

Hindbær-sirup
500 g hindbær fra frost
1 dl vand
250 g sukker
1 vaniljestang

Appelsin-creme
1 x kogecreme med appelsin fra Basis opskrifter
2,5 dl piskefløde


Hindbær-ganache
300 g hvid chokolade
2,5 dl fløde
1 dl sigtet hindbær-sirup

Vaniljebunde
1 x lagkagebunde i Basis opskrifter med vanilje


Til hindbær-sirupen: Hindbærrene, vand og sukker, samt den den udskrabet vaniljestang kommes i en lille kasserolle og simre under middel-svag varme i ca. 1 timer til den er kogt let ind og vaniljestangen fiskes op inden den bruges.


De frosne hindbær, sukker og vanilje.
Til ganachen brækkes chokoladen i små stykker i en skål og smeltes i mikrovnen. Fløden og hindbærsirup røres i til det er en hele glat homogen masse.


Siruppen efter 1 time
Når appelsincremen er kogte og HELT afkølet, piskes 2 dl piskefløde til skum og vendes i cremen inden den bruges. 
Vaniljebundene bages som anvist, og flækkes i tre dele.

Bunden er lagt...


"Toppen" på lagkagebunden lægges på et fad, og halvdelen af hindbær-sirupen fordeles ovenpå, efterfulgt af ½ af appelsinfløden. Dette gentages med den midterste bund inden bunden som nu er toppen, vendes rundt og kommer ovenpå.


onsdag den 10. august 2011

At svede fløde og sukker trip...

.... gør man efter en dag hos Sif, til hendes berygtede konditoridag!


Sweet potato pie 1 -Sød kartoffel, varme krydderier og flødeost
Sweet Patato pie 2 - Sød kartoffel, muscovado, allehånde og fløde 
Solbærlagkage
-solbærfromage, solbærskum og mørk ganache


Det hele spændte af med, at jeg skrev aller nådigst til Sif, at jeg gerne ville komme hele vejen til Jylland for at smage fantastiske kager (nu har jeg jo alle 3 andre bøger i hylden, så jeg vidste ligesom hvad jeg gik ind til) , så kunne jeg også kombinere det med familie besøg på samme tid! 
"Vær der eller vær en jydefirkant." svarede hun, hvad det så end skal betyde? 


Pærelagkage - Ahornsirup-fromage, pærer syltet i
ing
efær og vanilje, pærefløde
Hele 5 kager og 3 tærter blev serveret og 12 mad/kage-elskende gik til bordet og fortærede alle mulig slags krummer.

Klidmostertærte - Mazarintærte med mørk ganache
Jeg fik snakket lidt med de forskellige bloggere og ikke bloggere imens vi satte kage til livs, der var faktisk rart at sætte ansigt på disse mennesker, hvis blog man læser dagligt, og græder, griner og er medfølende med.

Moccalagkage - kaffefromage, cognac,
mandelkrokant, chokoladecreme, chantilly


Hvis man dufter lidt efter til billederne, smager det hele lidt af jul, og vi er da også prøveklude for den nye julebog der kommer ud i oktober (jo det sagde Sif selv) endnu et eksemplar til samlingen.


Appelsin-hindbær lagkage - Mørk krydret appelsinmousse,
hindbærkompot, flødeskum

Samtidig med fandt jeg ud af at nogen jyder stadig har den mening at alle Sjællænder er Københavner, da en kommentar :"Jeg vidste ikke der var så lange distancer på Sjælland."
Dette kom i sammenhæng med at jeg fortale om hvor jeg var fra: Bondetøs med hjemby i Boeslunde (Slagelse-Korsør omegn), hvor jeg er vokset op med det hele er omgivet af marker, træer og en ko til nabo (og hest i baghaven) og pendlede mellem Frederiksberg hvor lærepladsen er og Boeslunde hvilket er en distance på godt 100 km. Det godt gjort at man ikke kan tilhøre nogen steder *tsk tsk*

Her er min favorit!
Banan-karamel - Karmelfromage med julekrydderier,
banan i karamel, mørk ganach
Helt sikkert, at hvis jeg kan nå det igen næste gang, tager jeg helt sikkert med igen, hvis altså hvis lukker mig ind igen...